Onze stoere transportkisten

stoere kisten

Een stoere set verdient vervoerd te worden in een stoere kist, met die gedachte gingen we op zoek naar iets waar we onze lasergame in kunnen vervoeren. Waar anderen kiezen voor een saaie plastic bak wilde wij iets speciaals, omdat de beleving moet beginnen bij het in ontvangst nemen van de lasergame.
Omdat we ook dat stoere camouflage printje wilde hebben op de nieuwe website kom je al gauw een beetje in de militaire hoek, en ook omdat een spelletje lasergame veel weg heeft van de spelletjes soldaatje spelen van vroeger kwamen we uit bij onze granaatkisten. De kisten die we binnen kregen waren prachtig en met de eerste kist gingen we driftig aan de slag en maakt er een mooie zwarte transportkist van , maar met de zwarte verf verdween ook een beetje de geschiedenis van de kist.

Ja het was een hele mooie kist geworden die perfect voor onze lasergame, maar de teksten en groene kleur die ‘m zo karakteristiek maakte waren voorgoed verdwenen, en dat vonden we toch een beetje jammer. Het besluit werd ook genomen om de overige kisten niet meer te schilderen maar zo te laten, en op zoek te gaan naar de oorsprong van deze kisten.

De geschiedenis van de kisten

De vreemde tekens en aanduidingen op de gekochte kisten hadden onze interesse gewekt en wilde meer te weten komen over de oorsprong en het gebruik van de kisten. Gezien de tekens op de kisten wisten we dat ze ergens uit oost Europa moesten of Rusland moesten komen en het jaartal 1988 viel ook nog in het tijdperk van de koude oorlog. Een mailtje naar de winkel waar we de kisten hadden gekocht bevestigde ons voorgevoel de kisten kwamen inderdaad uit oost europa en verdere navraag leidde naar Tsjecho-Slowakije   Het land dat 1 januari 1993 opgedeeld werd Tsjechië en Slowakije.

Het waren granaatkisten en dat was ook te zien aan het binnenwerk dat we moesten verwijderen om de kisten geschikt te maken voor het vervoeren van de lasergame. Het binnenwerk bood plaats aan 2 granaten van een flink formaat en aan de teksten in de kist wat af te leiden dat het hier ging om 120 mm granaten.

120 MM Granaten voor wat?

120 mm granaten dat is flink geschut en via een online zoektocht kwamen we op verschillende toepassingen voor zwaar geschut , maar in combinatie met de jaartallen en de regio zijn we er bijna 100% zeker van dat het gaat om 120 mm mortier granaten gebruikt in een M1943 Mortier met de bijnaam SAMOVAR .

Dit was de opvolger van de M1938 en werd het standaard mortier in alle Russische infanterie troepen. Ieder M1943 mortier werd bediend door 6 manschappen.

Gewicht 275kg

Kaliber 120mm
Maximale vuurkracht 9 granaten per minuut tot max 70 granaten per uur.
Vuursnelheid 272 meter per seconde

minimale vuurafstand 500 meter
maximale vuurafstand 5.700 meter

zo moet dat er uit gezien hebben tijdens gebruik

 

bron: https://en.wikipedia.org/wiki/120-PM-43_mortar